Internetová knižnica     Kuriér gastronómie

                                                                                    Reštauračný servis  menu

 

 

 

 

 

     Pri práci čašníka sa veľmi často stáva, že hostia pri výbere jedál sú nerozhodní a preto je potrebné aby personál, ktorý prevádza objednávku spolupracoval s objednávateľom a tak spoločne zostavia  jedlá a nápoje.

Charakter menu a rozsah menu : 

 

        F           podľa rozsahu jedál   r e š t a u r a č n é   menu poznáme :

F                Jednoduché menu

F                Zložité menu

 

        F           podľa príležitosti pri ktorých sa menu podáva :

F               rodinný obed

F               pracovný obed

 

        F           podľa miesta podávania poznáme:

F               v záhrade

F               na lodi

F               v rodinnom dome

F               v salóniku hotela

F               na terase

F               v reštauračných priestoroch

 

    F           V dnešnej dobe sa už dosť často využíva ponuka jedál formou jednoduchého alebo zložitého reštauračného menu.Veľmi často sa využíva hlavne v reštauráciách, ktoré ponúkajú špeciality medzinárodných kuchýň.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                

Reštauračné   menu    j e d n o d u c h é   - vyžadujú denní hostia v reštauračných,               kúpeľných  alebo rekreačných strediskách.

 

Zásady tvorby reštauračného menu :

F                Tieto zostavy sú  často vedené ako denná ponuka jedál v jedálnom lístku á la carte

F                Používaný papier býva odlišnej farby a kvality

F                Usporiadanie jedál býva podľa gastronomických pravidiel

                             ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke    www.kurier.wz.cz  )

F                Na konci zostavy je uvedená cena za všetky jedlá v zostave

F                Grafická úprava býva nápadná

F                Charakteristika jedál závisí od strediska, v ktorom podávame jedlá

F                Pri tejto zostave neponúkame k jednotlivým jedlám nápoje, ale predkladáme nápojový lístok s vínnou kartou

F                Pri objednávke jednoduchého menu nesmieme zabudnúť :

F                Objednať nápoje z nápojového lístka

F   Nealkoholické nápoje

F   Aperitív 

F   Vína

F   Likéry

F   Destiláty atd.

F   ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke    www.kurier.wz.cz  )

 

F                Správne komunikovať s hosťom

F                Ponúkať zaručene kvalitné jedlá

F                Ovládať jedálny lístok v cudzom jazyku

F                Nezabudnúť na odbornosť a spoločenské pravidlá

 

 

 

 

 

F                Zloženie    j e d n o d u c h é  h o   menu  :  ( menu obsahuje  dve  alebo   tri  jedlá  )

 

F                Variant A)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Polievka

F   Hlavné jedlo

F   Múčnik

                                                                cena,- Sk

 

F                Variant B)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Hlavné jedlo

F   Múčnik

F   Čaj

                                                                cena,- Sk

 

F                Variant C)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Hlavné jedlo

F   Zmrzlina

F   Káva

                                                                cena,- Sk

 

F                Variant D)                             Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Sorbet

F   Hlavné jedlo

F   Káva

 

                                                                cena,- Sk

F                Dĺžka obeda sa počíta  1 hodina !

 

 

F                Základné prestretie  na servis jedál jednoduchého reštauračného menu

 

 

F                Legenda :

F                Príbory na jedlá  ( teple predjedlo, medzichod, hlavné jedlo )

F                Poháre (b- pohár na víno,  N- pohár na nealkoholický nápoj )

F                Ostatné poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke

F                Legenda :

F                Príbory na jedlá  ( polievka, hlavné jedlo, múčnik )

F                Poháre (b- pohár na víno,  N- pohár na nealkoholický nápoj )

F                Tanier ( clubový tanier, tanier na pečivo )

F                Ostatné poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke

 

 

 

 

Reštauračné menu   z l o ž i t é   - vyžadujú denní hostia v reštauračných, kúpeľných alebo

   rekreačných strediskách, využíva sa hlavne  v kvalitne vyšších reštauračných zariadeniach.

Je to vlastne  reštauračné menu o troch a viacerých chodoch rozšírené o :

F   Studené alebo teplé predjedlo

F   Medzichod

F   Chody zo svetlého a tmavého mäsa

F   Dezert

F   Zmrzliny

F   Múčniky

F   Špeciálne jedlo

F   Jedlo pre deti

F   Teplé nápoje

F   Diétne jedlo

 

F   ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke    www.kurier.wz.cz  )

 

Zásady tvorby reštauračného menu :

F   Tieto zostavy sú  často vedené ako denná ponuka jedál v jedálnom  lístku á la carte

F   Používaný papier býva odlišnej farby a kvality

F   Usporiadanie jedál býva podľa gastronomických pravidiel  slávnostného menu

                                                         ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke   www.kurier.wz.cz  )

F   Na konci zostavy je uvedená cena za všetky jedlá v zostave

F   Grafická úprava býva nápadná

F   Charakteristika jedál závisí od strediska, v ktorom podávame jedlá

F   Pri tejto zostave neponúkame k jednotlivým jedlám nápoje, ale predkladáme nápojový lístok s vínnou kartou

 

F   Pri objednávke jednoduchého menu nesmieme zabudnúť :

F   Objednať nápoje z nápojového lístka

F   Nealkoholické nápoje

F   Aperitív 

F   Vína

F   Likéry

F   Destiláty atd.

F   ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke    www.kurier.wz.cz  )

F   Správne komunikovať s hosťom

F   Ponúkať zaručene kvalitné jedlá

F   Ovládať jedálny lístok v cudzom jazyku

F   Nezabudnúť na odbornosť a spoločenské pravidlá

F   Nápoje sa objednávajú z nápojového lístka

 

 

 

 

 

F                Zloženie  z l o ž i t é h o   menu  :  ( menu obsahuje    t r i     a viac jedál  )

 

 

 

F                Variant A)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

 

F   Polievka

F   Teplé predjedlo

F   Hlavné jedlo

F   Múčnik                                            cena,- Sk

 

 

F                Variant B)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Studené predjedlo

F   Polievka

F   Hlavné jedlo zo svetlého mäsa

F   Hlavné jedlo z tmavého  mäsa

F   Múčnik

F   Čaj                                                  cena,- Sk

 

 

F                Variant C)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Studené predjedlo

F   Polievka

F   Sorbet

F   Ryby

F   Múčnik

F   Káva                                                cena,- Sk

 

 

F                Variant D)                             Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Studené predjedlo

F   Polievka

F   Sorbet

F   Hlavné jedlo

F   Zmrzlina

F   Čaj                                                    cena,- Sk

 

 

F                Variant E)                              Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda

F   Polievka

F   Teplé predjedlo

F   Cestovina

F   Hlavné jedlo

F   Múčnik

F   Čaj                                                    cena,- Sk

 

 

F                Dĺžka obeda sa počíta  2 hodiny !

 

 

F                Základné prestretie  na servis jedál pre  zložité reštauračné menu

 

F                  Legenda :

F                  Príbory na jedlá  ( teplé predjedlo, medzichod,  hlavné jedlo, múčnik, čaj )

F                  Poháre (b- pohár na víno,  N- pohár na nealkoholický nápoj )

F                  Ostatné poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke

F                   

F                  Legenda :

F                  Príbory na jedlá  ( predjedlo, polievka, hlavné jedlo, múčnik )

F                  Poháre (b- pohár na víno,  N- pohár na nealkoholický nápoj )

F                  Ostatné poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke

F                  Tanier ( klubový tanier, tanier na pečivo,)

F                  Miska na pochúťkové maslo

 

F                  Legenda :

F                  Príbory na jedlá  ( predjedlo, polievka, hlavné jedlo1, hlavné jedlo 2, zmrzlina )

F                  Poháre (b- pohár na víno,  a- pohár na nealkoholický nápoj,  č -červené víno,  š -šumivé víno)

F                  Tanier ( klubový tanier, tanier na pečivo,)

F                  Miska na pochúťkové maslo

 

 

DÚ :

F                zostavte jednoduché reštauračné menu  ( pracovný obed )

F                zostavte zložité reštauračné menu ( pracovný obed )

F                zostavte jedálny lístok do štandartnej reštaurácie  ( 10 menu )