Internetová
knižnica Kuriér gastronómie
Reštauračný servis menu
Pri
práci čašníka sa veľmi často stáva, že hostia pri výbere jedál sú
nerozhodní a preto je potrebné aby personál, ktorý prevádza objednávku
spolupracoval s objednávateľom a tak spoločne zostavia
jedlá a nápoje.
Charakter menu a rozsah menu :
F
podľa
rozsahu jedál r
e š t a u r a č n é
menu poznáme :
F
Jednoduché menu
F
Zložité menu
F
podľa
príležitosti pri ktorých sa menu podáva :
F
rodinný obed
F
pracovný obed
F
podľa
miesta podávania poznáme:
F
v záhrade
F
na lodi
F
v rodinnom dome
F
v salóniku hotela
F
na terase
F
v reštauračných
priestoroch
F
V dnešnej
dobe sa už dosť často využíva ponuka jedál formou jednoduchého alebo
zložitého reštauračného menu.Veľmi často sa využíva hlavne
v reštauráciách, ktoré ponúkajú špeciality medzinárodných kuchýň.
Reštauračné menu j e d n o d u c h é - vyžadujú denní hostia v reštauračných, kúpeľných alebo rekreačných strediskách.
Zásady
tvorby reštauračného menu :
F Tieto zostavy sú často vedené ako denná ponuka jedál v jedálnom lístku á la carte
F Používaný papier býva odlišnej farby a kvality
F Usporiadanie jedál býva podľa gastronomických pravidiel
( použi pomôcku zostavy jedál na stránke www.kurier.wz.cz )
F Na konci zostavy je uvedená cena za všetky jedlá v zostave
F Grafická úprava býva nápadná
F Charakteristika jedál závisí od strediska, v ktorom podávame jedlá
F Pri tejto zostave neponúkame k jednotlivým jedlám nápoje, ale predkladáme nápojový lístok s vínnou kartou
F Pri objednávke jednoduchého menu nesmieme zabudnúť :
F
Objednať nápoje z nápojového
lístka
F Nealkoholické nápoje
F Aperitív
F Vína
F Likéry
F Destiláty atd.
F ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke www.kurier.wz.cz )
F Správne komunikovať s hosťom
F Ponúkať zaručene kvalitné jedlá
F Ovládať jedálny lístok v cudzom jazyku
F Nezabudnúť na odbornosť a spoločenské pravidlá
F Zloženie j e d n o d u c h é h o menu : ( menu obsahuje dve alebo tri jedlá )
F
Variant
A)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Polievka
F Hlavné jedlo
F Múčnik
cena,- Sk
F
Variant
B)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Hlavné jedlo
F Múčnik
F Čaj
cena,- Sk
F
Variant
C)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Hlavné jedlo
F Zmrzlina
F Káva
cena,- Sk
F
Variant
D)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Sorbet
F Hlavné jedlo
F Káva
cena,- Sk
F
Dĺžka obeda sa počíta
1 hodina !
F
Základné
prestretie na servis jedál
jednoduchého reštauračného menu
F
Legenda
:
F
Príbory na jedlá
( teple predjedlo, medzichod, hlavné jedlo )
F
Poháre (b- pohár na víno,
N- pohár na nealkoholický nápoj )
F
Ostatné poháre sa
dokladajú alebo odstierajú až po objednávke
F
Legenda :
F
Príbory na jedlá
( polievka, hlavné jedlo, múčnik )
F
Poháre (b- pohár na víno,
N- pohár na nealkoholický nápoj )
F
Tanier ( clubový tanier,
tanier na pečivo )
F
Ostatné poháre sa
dokladajú alebo odstierajú až po objednávke
rekreačných strediskách, využíva sa hlavne v kvalitne vyšších reštauračných zariadeniach.
Je to vlastne reštauračné menu o troch a viacerých chodoch rozšírené o :
F
Studené alebo teplé
predjedlo
F
Medzichod
F
Chody zo svetlého a tmavého
mäsa
F
Dezert
F
Zmrzliny
F
Múčniky
F
Špeciálne jedlo
F
Jedlo pre deti
F
Teplé nápoje
F
Diétne jedlo
F ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke www.kurier.wz.cz )
Zásady
tvorby reštauračného menu :
F Tieto zostavy sú často vedené ako denná ponuka jedál v jedálnom lístku á la carte
F Používaný papier býva odlišnej farby a kvality
F Usporiadanie jedál býva podľa gastronomických pravidiel slávnostného menu
( použi pomôcku zostavy jedál na stránke www.kurier.wz.cz )
F Na konci zostavy je uvedená cena za všetky jedlá v zostave
F Grafická úprava býva nápadná
F Charakteristika jedál závisí od strediska, v ktorom podávame jedlá
F Pri tejto zostave neponúkame k jednotlivým jedlám nápoje, ale predkladáme nápojový lístok s vínnou kartou
F
Pri objednávke jednoduchého
menu nesmieme zabudnúť :
F Objednať nápoje z nápojového lístka
F Nealkoholické nápoje
F Aperitív
F Vína
F Likéry
F Destiláty atd.
F ( použi pomôcku zostavy jedál na stránke www.kurier.wz.cz )
F Správne komunikovať s hosťom
F Ponúkať zaručene kvalitné jedlá
F Ovládať jedálny lístok v cudzom jazyku
F Nezabudnúť na odbornosť a spoločenské pravidlá
F Nápoje sa objednávajú z nápojového lístka
F Zloženie z l o ž i t é h o menu : ( menu obsahuje t r i a viac jedál )
F
Variant
A)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Polievka
F Teplé predjedlo
F Hlavné jedlo
F Múčnik cena,- Sk
F
Variant B)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Studené predjedlo
F Polievka
F
Hlavné jedlo zo svetlého mäsa
F
Hlavné jedlo z tmavého mäsa
F
Múčnik
F Čaj cena,- Sk
F
Variant
C)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Studené predjedlo
F Polievka
F
Sorbet
F Ryby
F Múčnik
F Káva cena,- Sk
F
Variant D)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Studené predjedlo
F Polievka
F Sorbet
F Hlavné jedlo
F
Zmrzlina
F Čaj cena,- Sk
F
Variant
E)
Bylinkové maslo, čerstvý chlieb, ľadová voda
F Polievka
F Teplé predjedlo
F Cestovina
F Hlavné jedlo
F Múčnik
F Čaj cena,- Sk
F
Dĺžka
obeda sa počíta 2 hodiny !
F
Základné
prestretie na servis jedál pre
zložité reštauračné menu
F
Legenda
:
F
Príbory
na jedlá ( teplé predjedlo,
medzichod, hlavné jedlo, múčnik,
čaj )
F
Poháre
(b- pohár na víno, N- pohár na
nealkoholický nápoj )
F
Ostatné
poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke
F
F
Legenda
:
F
Príbory
na jedlá ( predjedlo, polievka,
hlavné jedlo, múčnik )
F
Poháre
(b- pohár na víno, N- pohár na
nealkoholický nápoj )
F
Ostatné
poháre sa dokladajú alebo odstierajú až po objednávke
F
Tanier
( klubový
tanier, tanier na pečivo,)
F
Miska
na pochúťkové maslo
F
Legenda
:
F
Príbory
na jedlá ( predjedlo, polievka,
hlavné jedlo1, hlavné jedlo 2, zmrzlina )
F
Poháre
(b- pohár na víno, a- pohár na
nealkoholický nápoj, č
-červené
víno,
š -šumivé
víno)
F
Tanier
( klubový
tanier, tanier na pečivo,)
F
Miska
na pochúťkové maslo
DÚ
:
F
zostavte jednoduché reštauračné
menu ( pracovný obed )
F
zostavte zložité reštauračné
menu ( pracovný obed )
F
zostavte jedálny lístok
do štandartnej reštaurácie ( 10
menu )